Effektiv ny WiFi-forbindelse hos SAS

16-05-2018
ANMELDELSE: SAS’ nye WiFi-system på selskabets mellemdistancefly fungerer upåklageligt og klarer fint streaming af film.

Allerede inden, flyet har forladt gaten, dukker ”Saswifi” op som et tilgængeligt netværk på min smartphone og indikerer, at dette Airbus A321-200 fly er udstyret med SAS’ nye højhastigheds internet.

Sammen med omkring 40 andre journalister fra Norden og USA er CHECK-IN.dk indbudt til at teste det nye WiFi-system, som i løbet af sommeren bliver tilgængeligt i 43 af SAS’ mellemdistancefly og i løbet af 2020 vil være udrullet til det meste af mellemdistanceflåden.

Testtur fra København til København
Turen med SK7032 går fra Københavns Lufthavn og op over Sverige med kurs mod Stockholm, inden flyet vender om og returnerer til CPH. Den samlede flyvetid er en time og 10 minutter, hvor der er mulighed for at teste det nye WiFi-system i praksis.

Vi har hver især fået udleveret to WiFi-nøgler, der svarer til dem, som SAS Go-passagerer fremover kan købe for 39 kroner per styk. Koden giver adgang til WiFi under hele flyveturen, og kan bruges på flere forskellige enheder, men kun på én enhed ad gangen.

Hvis man rejser på SAS Plus eller er EuroBonus Diamond- eller Gold-medlem er tjenesten til gengæld gratis, og man kan blot logge ind med sin booking reference og navn eller sit EuroBonus login ligesom ved online check-in på SAS-hjemmesiden.

Hurtigt på nettet
Jeg forbinder min smartphone til ”Saswifi” og åbner min Chrome-browser. Herefter skal jeg ifølge den udleverede vejledning selv indtaste adressen – sas.se/en/onboard – ind for at komme til login-siden. Det kan undre, at browseren ikke automatisk åbner på denne side, ligesom man kender det fra mange andre WiFi-tjenester, eksempelvis på hoteller.

Login-siden til WiFi er en del af den velkendte SAS-hjemmeside. (Foto: Jan Aagaard)

Men da jeg først har tastet adressen og derefter det udleverede login og kodeord ind, går det som en leg, og jeg har forbindelse til internettet med det samme.

Jeg tjekker først mine mails, der tikker ind lige så hurtigt som på min hjemlige WiFi-forbindelse. Tjenester som Facebook, Instagram og Twitter kører ligeledes uden problemer og loader med det samme.

Dernæst prøver jeg nyhedstjenester som dr.dk og tv2.dk, hvor jeg uden problemer ser videoer med seneste nyt fra ind- og udland. Nogle af mine medpassagerer er samtidig i gang med at livestreame på Facebook, og det fungerer ligeledes fint.

Ingen samtaler via apps
Til gengæld er det ikke muligt at føre samtaler via Messenger, WhatsApp, Skype eller lignende tjenester i en tilfredsstillende kvalitet. Det skyldes, at systemet helt bevidst ikke er indstillet til at håndtere samtaler, da SAS vil undgå, at passagerer fører telefonsamtaler ombord til eventuel gene for andre passagerer.

Systemet er ligeledes indstillet til at blokere for nogle internetsider – eksempelvis sider med pornografisk indhold eller andet, der kan virke stødende på medpassagerer.

Filmstreaming kører fint – men ikke som HD
Jeg aktiverer min anden WiFi-nøgle på min bærbare Mac, og kommer også her på nettet med det samme. Jeg går ind på YouTube og prøver at streame forskellige videoer. Først forsøger jeg med videoer i HD-kvalitet, men dem lykkes det ikke at loade.

Den lille forhøjning bagerst på A321-flyet over flagene indeholder antennen til satellitforbindelsen. (Foto: Jan Aagaard)

Jeg kontakter en SAS-medarbejder om bord, og han forklarer, at systemet ikke er indstillet til at afspille videoer i HD-kvalitet, da det vil tage for meget af systemets kapacitet. Man skal derfor selv indstille kvaliteten på YouTube-videoer til ”auto”, så de afspilles i den bedst mulige kvalitet på denne WiFi-forbindelse. Det går selvfølgelig en smule ud over billedkvaliteten, men har ikke nogen større betydning.

Netflix-film afspilles også stabilt ombord både via computer og smartphone. Billedkvaliteten svinger lidt undervejs, men det gør den også, når jeg streamer Netflix på enheder derhjemme.

Hurtigt og problemfrit
Leverandøren af WiFi-systemet, amerikanske Viasat Inc., har ved den indledende præsentation af systemet i Københavns Lufthavn fastslået, at man ikke skal gå på kompromis, når man benytter WiFi i luften, men tværtimod skal kunne få en lige så hurtig og problemfri WiFi-forbindelse som på landjorden.

65 forskellige enheder var forbundet samtidigt til WiFi-systemet under testflyvningen fra Københavns Lufthavn. (Foto: Jan Aagaard)

Det viser sig – med få undtagelser som HD-video og Messenger-samtaler – at holde stik om bord på SK7032, hvor passagererne oplever en stabil WiFi-forbindelse med hastigheder på 12-14 Mbit/s. På denne flyvning var i alt 65 enheder om bord forbundet til WiFi-systemet, men systemet er testet til at fungere uden problemer med endnu flere enheder forbundet.

SAS leverer med sit nye produkt, en WiFi-forbindelse der dømt ud fra denne testflyvning fungerer perfekt, og den service vil mange passagerer givetvis være parate til at betale 39 kroner for på en flere timer lang flyrejse i Europa.

Business Traveller Denmark ApS - Mariendalsvej 28 - 2000 Frederiksberg - Telefon: +45 33114413 - info@btdk.dk - CVR: 29322724