Uvis fremtid for Alitalia

09-08-2018
Italiens tidligere regering afslog alle købstilbud på Alitalia, og nu overvejer den nye regering at beholde det nationale flyselskab på egne hænder.

Alitalia har længe været i økonomiske problemer. Flyselskabet blev taget under konkursbehandling i maj sidste år, og der har floreret stor uvished om selskabets fremtid.

Den nu forhenværende italienske regering indledte en salgsproces, hvor der løb tre tilbud ind på Alitalia. Regeringen afslog dog alle tre, da tilbuddene tilsyneladende ikke var hensigtsmæssige for flyselskabet. Det fortalte de statsudpegede konkurskommissærer i en rapport fredag i sidste uge ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Der har ikke været oplysninger om, hvem de tre potentielle købere var. Alitalia ønskede dog ikke at indgå i forhandlinger, fordi alle købstilbuddene blandt andet manglede engagement og et væsentligt element som kontraktlige dokumenter.

Indstillet søgen efter investorer
Lufthansa, easyJet og Wizz Air har alle tidligere vist interesse for Alitalia, efter flyselskabet blev sat under særlig administration sidste år. Øget konkurrence fra lavprisflyselskaber og højhastighedstoge har været med til at gøre forretningsbetingelserne svære for det italienske flyselskab.

Italien fik ny regering i maj i år, og den har – indtil videre – indstillet jagten på nye investorer i Alitalia.

Landets nye transportminister udtalte i juli, at 51 procent af aktierne i Alitalia skulle beholdes på italienske hænder. Det blev dog også tilkendegivet, at man er åben for ”en stærk investor” til at supplere den italienske aktiemajoritet. Ministeren har imidlertid ikke givet oplysninger om, hvordan landet vil skride til handling, og om et andelssalg kommer på tale.

Polemik om det seneste italienske valg og regeringsskiftet har skabt bekymringer hos interesserede investorer, har kilder fra luftfartsindustrien sagt ifølge Reuters.

Større omsætning
Selv om Alitalia har lidt økonomisk i de seneste mange år, blæser der efterhånden lidt mere positiv vind over Støvlelandets nationale flyselskab. Selskabets kommissærer har således fået vendt omsætningen i første halvår af 2018. Omsætningen er steget med 4,3 procent i forhold til samme periode året før, så den i dag er på 1,4 milliarder euro – svarende til 10,4 milliarder kroner.

Alitalias omkostninger faldt med 8,6 procent til 1,5 milliarder euro – 11,2 milliarder kroner – også i første halvår af 2018. Dette på trods af brændstofstigninger på helt op til 22 procent.

Alitalia råder over en flåde på 98 fly og har lidt under 100 destinationer i rutenettet. Skyteam-flyselskabet har i øjeblikket cirka 12.000 ansatte.

 

Relaterede artikler:

’Alitalia bliver et bedre og bedre køb’

Wizz Air viser interesse i Alitalia

Qatar Airways relancerer Alitalia-konkurrent

Alitalia taber 1,5 millioner kroner om dagen

Officielt: Lufthansa har afgivet bud på Alitalia

Business Traveller Denmark ApS - Mariendalsvej 28 - 2000 Frederiksberg - Telefon: +45 33114413 - info@btdk.dk - CVR: 29322724