Turkmenistan Airlines får EU-forbud

06-02-2019
Turkmenistans nationale flyselskab har fået forbud mod at flyve til EU. Selskabet har ruter til Storbritannien, Tyskland og Frankrig.

Turkmenistan Airlines hører ikke til blandt de mest kendte flyselskaber i Europa, men selskabet flyver til både London Heathrow, Birmingham, Frankfurt og Paris. Eller rettere sagt fløj, for de europæiske luftfartssikkerhedsmyndigheder, EASA, har netop forbudt selskabet at flyve til og fra Europa, og dermed er tusindvis af passagerer ifølge britiske BBC strandet i udlandet.

EASA tilbagekaldte den 4. februar 2019 Turkmenistan Airlines såkaldte Third Country Operator-certifikat på grund af tvivl om, hvorvidt selskabet lever op til internationale standarder for flysikkerhed.

EU’s ”sorte liste” over flyselskaber, som ikke har tilladelse til at flyve i Europa, omfatter i øjeblikket over 100 flyselskaber. Heraf er langt hovedparten flyselskaber fra Afrika.

Flere ruter fra Storbritannien
Turkmenistan Airlines flyver blandt andet fra Birmingham og London til Amritsar i Indien og fra London til New Delhi. Ruterne, der går via Turkmenistans hovedstad Asjkahabad, er især populære blandt de store indiske befolkningsgrupper i Storbritannien.

Turkmenistan Airlines blev oprettet i 1992 og er det centralasiatiske land Turkmenistans nationale flyselskab. Selskabet flyver til over 20 destinationer i blandt andet Indien, Thailand, Kina, Kasakhstan, De Forenede Arabiske Emirater, Tyrkiet, Hviderusland og Rusland. Ifølge Turkmenistan Airlines hjemmeside flyver selskabet med næsten to millioner passagerer om året.

Turkmenistan Airlines råder ifølge ch-aviation over 21 fly fordelt på tre Boeing 717-200, som ikke er i drift, fire Boeing 737-700 (heraf to i drift), otte Boeing 737-800, fire Boeing 757-200 (heraf to i drift), tre Boeing 777-200LR og tre Iljusjin Il-76.

Alternative flyselskaber til strandede passagerer
De britiske myndigheder opfordrer passagerer, der er strandet i udlandet, til at kontakte Turkmenistan Airlines.

Samtidig siger de britiske luftfartsmyndigheder – CAA – dog, at passagerer kan blive nødt til at ”lave egne arrangementer for at komme hjem” og peger på Air India, British Airways, Jet Airways, Virgin Atlantic og Turkish Airlines som potentielle alternative flymuligheder for de berørte passagerer.

Turkmenistan Airlines var onsdag morgen endnu ikke kommet med en officiel erklæring eller kommentar til forbuddet mod at flyve i EU.

 

Relaterede artikler:

Iransk selskab ny på EU’s sorte liste

Færre flyselskaber på EU’s sorte liste

EU strammer grebet om oversøiske flyselskaber

Business Traveller Denmark ApS - Mariendalsvej 28 - 2000 Frederiksberg - Telefon: +45 33114413 - info@btdk.dk - CVR: 29322724