2.000 piloter og flyveledere skal have nye helbredsbeviser

08-04-2019
Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen er blevet ramt af en skandale omkring helbredsbeviser til piloter udstedt af læger, der ikke er godkendt som flyvelæger.

Klager fra Dansk Pilotforening og De Danske Flyvelægers Organisation førte for nylig  til, at en læge hos Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen (TBST), der fører tilsyn med private flyvelæger, er blevet afskediget som følge af “uregelmæssigheder af meget alvorlig karakter”.

Denne læge hos TBST havde en dobbeltrolle, idet hun udover at skulle føre tilsyn med privat flyveklinikker også havde sin egen flyvemedicinske klinik, der hedder Doctors.dk. Klinikken er et flyvemedicinsk center beliggende på Petersdalvej i Kastrup og på lokaliteter i Tuborg Havn. Der har angiveligt været tilfælde, hvor læger hos Doctors.dk har lavet helbredsundersøgelser af piloter uden at have den nødvendige godkendelse.

Doctors.dk har selv foretaget de basale flyvemedicinske undersøgelser som EKG, audiogram og blodprøver, og herudover har klinikken haft adgang til synsudredning på Scandinavian  Eye Center, egen øre-næse-halslæge samt andre speciallæger, hjertespecialister samt privathospitalet Capio CFR i Hellerup.

Ny helbredsundersøgelse
Uregelmæssighederne fik den 5. april TBST til at tilbagekalde godkendelsen til Doctors.dk, så klinikken ikke længere kan udstede flyvemedicinske helbredsbeviser.

“TBST har konstateret, at helbredsgodkendelser på Doctors.dk i et antal tilfælde er blevet udstedt af læger, der ikke er godkendt som flyvelæger,” skriver styrelsen i en pressemeddelelse. En helbredsgodkendelse kaldes også en Medical, som erhvervspiloter og flyveledere skal have fornyet en gang om året.

Det betyder, at omkring 2.000 piloter og flyveledere, der har fået foretaget helbredsundersøgelse hos Doctors.dk inden for de seneste 12 måneder, skal til en ny undersøgelse. Denne undersøgelse skal være gennemført i løbet af to måneder. Herudover vil styrelsen gennemgå samtlige Medicals udstedt af Doctors.dk i løbet af de seneste 12 måneder med henblik på at inddrage disse godkendelser, hvis der opstår mistanke om, at der kan være sket lægefaglige fejl.

Endelig vil TBST orientere de danske flyselskaber og luftfartsmyndighederne i de øvrige EU-lande om sagen, der også betyder, at TBST fremadrettet kommer til at ændre på den måde, at styrelsen har organiseret tilsynet med flyvelægerne og de flyvemedicinske klinikker.

Ved du noget?
Er du pilot og er kommet i klemme i forbindelse med denne sag, så kontakt venligst  redaktør Ole Kirchert Christensen – okc@travelmedianordic.com eller mobil +45 51 25 15 20. Vi garanterer fuld fortrolighed.

 

Relaterede artikler:

Dropper to-personers regel

Skærpede medicinske krav til piloter

Seks anbefalinger efter Germanwings-styrt

Business Traveller Denmark ApS - Mariendalsvej 28 - 2000 Frederiksberg - Telefon: +45 33114413 - info@btdk.dk - CVR: 29322724