Klimabøde til WOW air på 200 millioner kroner

08-07-2019
Det konkursramte flyselskab WOW air får millionbøde for ikke at have afleveret CO2-kvoter til myndighederne som en del af EU’s kvotehandelssystem.

Selv om det er mere end tre måneder siden, at flyselskabet WOW air gik konkurs, stiller kreditorer sig stadig op i køen og gør krav gældende over for det islandske lavprisflyselskab.

Det har længe været kendt, at WOW air ved konkursen den 28. marts skylde omkring to milliarder islandske kroner – svarende til mere end 100 millioner danske kroner – i lufthavnsafgifter til den statsejede islandske lufthavnsoperatør Isavia, som blandt andet driver Keflavik Lufthavn.

Nu rapporterer islandske medier, at det konkursramte selskab også står over for en administrativ bøde på 3,8 milliarder islandske kroner (over 200 millioner danske kroner) fra den islandske miljøstyrelse, da WOW air skylder penge for flyenes CO2-udledning i henhold til EU’s kvotehandelssystem for luftfarten – European Union’s Trading Scheme (ETS). Det er ifølge det islandske nyhedsmedie Kjarninn den største både, som den islandske miljøstyrelse nogensinde har pålagt et selskab.

Køb af kvoter i markedet
Selv om Island ikke er et EU-land, er landet medlem af ETS og forpligter sig dermed til at reducere drivhusgasudledningen fra landets industri og luftfart.

Luftfarten er – som den eneste transportform – omfattet af EU’s kvotehandelssystem med såkaldte udledningsrettigheder, hvor én kvote modsvarer retten til udledning af ét ton CO2.

Hvis et flyselskabs faktiske udledning er større end det antal kvoter, som selskabet er blevet tildelt, er selskabet nødt til at købe ekstra kvoter i markedet for CO2-kvoter. Flyselskaberne skal aflevere det samme antal CO2-kvoter til myndighederne, som det antal ton CO2 selskabet udleder.

Ifølge den islandske miljøstyrelse – Umhverfisstofnun – skulle WOW air have afleveret sine kvoter til myndighederne senest 30. april 2019. Det skete imidlertid ikke, da selskabet på det tidspunkt for længst var gået konkurs. WOW air udledte i 2018 i alt 278.125 ton CO2 ifølge selskabets certificerede emissionsrapport.

17 millioner ton CO2 mindre om året
Det europæiske kvotehandelssystem har eksisteret siden 2005, og luftfarten har været omfattet af systemet siden 2012. Kvotesystemet er et vigtigt virkemiddel til at reducere udledningen af drivhusgasser og dermed modvirke klimaændringer.

Ifølge EU-kommissionens har luftfarten ved at deltage i EU-kvotesystemet siden 2012 i bidraget til at mindske CO2-udledningen med i gennemsnit 17 millioner ton CO2 om året. Reduktionen forventes at stige i de kommende år.

 

Relaterede artikler:

Retsopgør om WOW air-fly

WOW air – storhed og fald

Medie: WOW air skylder millioner i lufthavnsafgifter

Business Traveller Denmark ApS - Mariendalsvej 28 - 2000 Frederiksberg - Telefon: +45 33114413 - info@btdk.dk - CVR: 29322724